divendres, 23 de gener del 2009

ARBRE DE FAMÍLIA


Mira que és complicat de vegades això dels parentius entre els membres d'una família, oi? Aquí teniu un joc per posar-vos a prova. A veure fins a quin nivell arribeu!

dijous, 22 de gener del 2009

LA DIFERÈNCIA ENTRE ELS CAMPS SEMÀNTICS I ELS SINÒNIMS


La Montse, i també algú més a classe l'altre dia, em va dir que no li quedava gaire clar quina era la diferència entre els camps semàntics i els sinònims. A veure si amb un exemple l'enteneu.

Penseu en les paraules: "nevera", "microones" i "rentadora". Cadascuna vol dir una cosa diferent, oi? Això vol dir que aquestes paraules no són sinònimes. Ara bé, totes pertanyen a un mateix camp semàntic: els electrodomèstics.

Penseu ara en les paraules "nevera" i "frigorífic". Totes dues pertanyen al camp semàntic dels electrodomèstics, però a més a més volen dir el mateix: són sinònimes. Aquí podeu consultar, si voleu, un diccionari de sinònims.

Us queda més clar ara o us he embolicat més amb aquesta explicació? Sobretot, si teniu dubtes de tot allò que anem veient, no tingueu por ni vergonya i demaneu-me el que sigui.

Bon cap de setmana!

dimecres, 21 de gener del 2009

EL PREMI A LA MILLOR REDACCIÓ ÉS...


UN DIVENDRES AMB LA PILAR GARRIGA

El divendres 16 no va ser un dia normal. No vam fer exercicis, no vam llegir textos avorrits del llibre ni tampoc ens van donar la típica classe de gramàtica ni altres històries. Considero que aquest divendres va ser especial. Potser que algú no pensa el mateix que jo, però per mi si que ho va ser. Em va fer molta il·lusió, no només pel fet de no haver conegut mai en persona cap autor/a d'un llibre, sinó també per haver escoltat la Pilar Garriga, haver-la conegut i sobretot tenir l'oportunitat de conèixer les seves experiències a Borneo, que van ser molt interessants i divertides.

La Pilar Garriga ens va explicar algunes de les seves experiències. Una de les coses que més em va cridar l'atenció va ser el que va explicar dels esquerrans. Em vaig quedar de pedra! Els esquerrans no poden anar a Borneo! Quina llàstima! Jo no podria anar-hi, perquè sóc esquerrana. Una altra cosa curiosa que va explicar va ser que allà, a Borneo, donen l'aigua bullida. Quines coses! En una de les fotos que ens va ensenyar al projector, sortien els daiaks pujats a dalt dels arbres amb els orangutans. Em va fer molta gràcia! A més a més d'haver escoltat algunes de les seves experiències, vaig aprendre una nova paraula: terima kasih, que significa "gràcies".

Un estiu a Borneo em va agradar molt i a sobre ara tinc el llibre firmat per la Pilar. No sé com seran els seus altres llibres, però potser, qui sap si em compro un altre o l'agafo de la biblioteca. M'he assabentat que la Pilar està escrivint un nou llibre i estic segura que serà igual d'interessant i divertit que aquest últim que m'he llegit. Terima kasih, Pilar, per haver vingut al nostre institut.

Montse Rubio Rastrojo
1r. d'ESO B

dilluns, 19 de gener del 2009

ELS SINÒNIMS


Ara estem treballant els sinònims, que són els mots o expressions que, tot i presentar formes diferents, tenen la mateixa significació o molt semblant, de tal manera que els podem intercambiar en una mateixa frase sense que en canviï el sentit. Vols veure si ets un expert en sinònims? Juga-hi. A veure fins a quin nivell arribes.

ELS ASTRONAUTES DEL "MUSSOL", DE SEBASTIÀ SORRIBAS




Els astronautes del "Mussol". Així es titula el llibre que llegirem aquest segon trimestre. És una història de ciència-ficció que va ser escrita per el Sebastià Sorribas (l'autor de El zoo d'en Pitus) l'any 1972. Heu llegit mai una història de ciència-ficció? Potser no, però segur que n'haureu vist alguna pel·lícula, oi? Mentre llegiu la novel·la, aneu-vos fixant en quines coses tenen en comú les pel·lícules que heu vist i aquest llibre.

Pel títol ja sabeu que aquest llibre parla d'astronautes, sí, però per què no imagineu, abans de llegir-lo, quines aventures viuran els astronautes del Mussol?

Com ja us he dit, Els astronautes del Mussol va ser escrit l'any 1972, i a la presentació ens diuen: «Som més enllà de l'any 2000.» Ja veureu com algunes coses que semblaven avançades fa uns anys ja s'han aconseguit, mentre que d'altres encara formen part de la ciència-ficció.

Bé, espero que us agradi.

divendres, 16 de gener del 2009

ALGÚ EM POT FER CINC CÈNTIMS DE LA TROBADA AMB LA PILAR GARRIGA?

Bon dia, noies i nois!
Finalment no he pogut venir a la xerrada de la Pilar Garriga, tot i que m'hauria agradat moltíssim. Algú em pot explicar una mica com ha anat, què us ha explicat, quines coses li heu demanat i com és això de conèixer en persona l'autora d'un llibre que us va agradar tant?

Recordeu que per la setmana que vé m'haureu de presentar un treball, que pot ser individual, per parelles o per grups de tres. A partir de la xerrada d'avui, trieu una d'aquestes opcions:

a) escribiu un text com si estiguéssiu escrivint al vostre diari personal i expliqueu-me les vostres vivències i sensacions durant el dia d'avui, després d'haver conegut en persona una escriptora.

b) feu de periodistes i escriviu una mena d'entrevista a la Pilar Garriga.

No oblideu posar un títol a la vostra història o entrevista. I recordeu que la que estigui millor escrita, quant a continguts i ortografia, serà publicada al nostre bloc!

Treballeu força i bon cap de setmana!

dijous, 15 de gener del 2009

DEMÀ, LA PILAR GARRIGA SERÀ A L'IES ALBA

Veieu com de vegades el somnis es fan realitat? Aneu pensant què us agradaria preguntar-li a la Pilar i no oblideu de portar els vostres llibres si en voleu un autògraf :)
Des d'aquí vull agrair a la Pilar Garriga que hagi trobat un forat per passar-se per l'institut per xerrar amb tots nosaltres. Segur que demà ens explicarà coses molt interessants! Fins demà!

dimecres, 14 de gener del 2009

ELS SOMNIS... I LES SORPRESES


Demà us explico a classe el perquè del títol del post d'avui :)


Fins demà!

dimarts, 13 de gener del 2009

LES VOCALS O/U ÀTONES



Posa en pràctica tot allò que has après sobre les vocals o/u àtones d'una forma lúdica.


Exercici sobre la o i la u àtones. Entra al quadre blau d’ortografia. Clica damunt dels exercicis de vocalisme. Passa totes les pantalles d’activitats de diftongs i comença a fer la primera que té un exercici sobre o/u àtones.

dilluns, 12 de gener del 2009

US AGRADARIA ANAR AL TEATRE?



Aquests dies hem estat estudiant alguns aspectes de la dramàtica, que és un gènere literari escrit en prosa o en vers, en què els personatges representen directament l'acció. Recordeu que hi ha tres gèneres teatrals: la tragèdia, la comèdia i el drama. Heu anat alguna vegada al teatre? Heu vist que les obres de teatre es divideixen en actes i escenes? Què us semblaria si anéssim un dia al teatre tots junts?

ELS PARLANTS D'UNA LLENGUA


Avui hem tornat a veure una cosa de la qual ja vam parlar a principi de curs. Hem parlat de les llengües al món i, concretament, del països on es parlen el major nombre de llengües: Papua, Indonèsia, Nigèria, Índia, Mèxic, Camerun, Austràlia i Brasil. Només a Papua es parlen més de 800 llengües diferents!

Ara bé, tot i que al món es parlen més de 5.000 llengües, moltes són minoritàries (a Oceania, per exemple, hi ha 40 llengües de les quals només queda un darrer parlant). Així doncs, si ningú no ho impedeix, el 90 % de les llengües de la Terra podria desaparèixer al llarg del segle XXI. Si vols saber quin és el ritme de desaparició de llengües al món, llegeix aquest article.

Per últim, recordeu que una llengua parlada per poques persones és tan eficaç per comunicar-se com una que tingui molts parlants! L'existència de tantes llengües és un patrimoni de la humanitat que s'ha de preservar!

divendres, 9 de gener del 2009

EL PROYECTO GRAN SIMIO


Ja, ja sé que he escrit el títol en castellà i no pas en català, però com que vau mostrar tant d'interès en el tema dels orangutans, us va agradar tant el llibre de Un estiu a Borneo i ara sembleu molt interessats en entrevistar la Pilar Garriga, mentre veiem què podem fer des de l'institut, us passo aquí un article sobre el projecte en què treballa (o treballava) la Rosa Garriga, la germana de la Pilar, a Borneo. Com veieu la història del Martí té més de realitat que de fantasia!

dijous, 8 de gener del 2009

L'HOME DEL BOSC, DE PILAR GARRIGA


Bona nit a tothom!

El David tenia un dubte i volia contestar-li ara, tot i que ja és hora d'anar a sopar i tinc una gana... Em deia el David: "És veritat que la Pilar Garriga ha escrit la segona part d'Un estiu a Borneo?" Mireu aquí. De fet, tot i que fa ja un parell d'anys que va escriure L'home del bosc, no va ser fins poc abans del Nadal que vam rebre l'obra a la biblio de l'institut i la Teresa Recasens, l'altra profe de català de primer, m'ho va comentar. Alguns alumnes de les altres classes el volien reservar! Jo pensava donar-vos aquesta notícia d'aquí uns dies, ja que tenim previst fer una sessió de tutoria per ensenyar-vos a fer servir el catàleg bibliogràfic de la biblioteca (ja sigui amb els ordinadors de la biblio o aquí al bloc de català). Ara penso que si us havia agradat tant el llibre us podria haver dit abans de Nadal que l'història continuava i així la podríeu haver demanat als Reis :)

Bé, com que veig que aquesta autora us agrada tant, dir-vos també que la Teresa va contactar amb l'editorial perquè la Pilar Garriga vingués al nostre institut per xerrar amb vosaltres, però no va rebre cap resposta. Aquest matí m'ha dit que potser ho torna a intentar. Aquí teniu l'entrevista que li va fer un alumne d'un altre institut. Suposo que a vosaltres també us agradaria molt que vingués per així fer-li moltes preguntes sobre els orangutans, sobre Borneo, el Martí i aquest llibre tan maco que vam llegir al primer trimestre.

Per cert, que no sou els únics, que jo també tinc ganes de llegir L'home del bosc! :)
Fins dilluns!

EL RETAULE DEL FLAUTISTA, DEL JORDI TEIXIDOR


Com que sembla que això del bloc us ha agradat força, hi reiniciem l'activitat. Però, el primer de tot, bon any a tothom i gràcies per els vostres comentaris! Faig aquest bloc amb molta il·lusió perquè aprengueu moltes coses :)

Durant les vacances heu treballat un texte del Jordi Teixidor, concretament l'escena V de El retaule del flautista, basat en el conte de El flautista d'Hamelín. Voleu escoltar aquest conte i veure com un artista l'il·lustra fent servir diverses tècniques? Doncs mireu aquest capítol del programa Una mà de contes dedicat a El flautista d'Hamelín.