
Si heu fet els deures, haureu vist que al nostre planeta es parlen més de cinc mil llengües. Aquí en teniu només unes quantes. Sabíeu que a Europa es parlen només el 3 % de les llengües mundials? Però, quines són les llengües més parlades al món? La llengua que més parlants té és el xinès mandarí -amb més de 855.000.000 parlants-, més que l'anglès -el qual té uns 508.000.000 parlants. I quin lloc ocupa el català en aquesta llista? Mireu-ho aquí.
La meitat de les llengües del món es parlen a Papua Nova Guinea (832), Indonèsia (731), Nigèria (515), Índia (400), Mèxic (295), Camerun (286), Austràlia (268) i Brasil (234). Però malgrat el gran nombre de llengües existents, ben poques gaudeixen de bona salut. Moltes són minoritàries (a Oceania, per exemple, hi ha 40 llengües de les quals només queda un darrer parlant). Així doncs, si ningú no ho impedeix, el 90 % de les llengües de la Terra podria desaparèixer al llarg del segle XXI. Què penseu de tot això?
Però, què passa quan una llengua es perd? Amb la pèrdua d'una llengua se’n va una manera d’entendre el món, una identitat cultural i un registre històric valuosíssim. Les llengües (com ara el català) han estat elaborades a través de segles d’història i constitueixen un patrimoni mundial sorprenent que hem de preservar.