divendres, 17 d’octubre del 2008

L'ALFABET

Fa ja uns dies vam estudiar l'alfabet. Us en recordeu? En farem aquí un repàs:


L'alfabet o abecedari és el conjunt de lletres o grafies que s'utilitzen per escriure una llengua determinada. Sabíeu que el mot "alfabet" prové del nom de les lletres alfa (ά) i beta (β), que són les dues primeres lletres de l'alfabet grec, i que el mot abecedari prové del nom de les quatre primeres lletres de l'alfabet llatí: a, be, ce i de (en llatí ABECEDARIVS)?

L'alfabet català té vint-i-sis lletres. Recordeu quines eren? Podeu comprovar-ho clicant aquí.

A aquestes vint-i-sis lletres cal afegir la ç (ce trencada), que és una variant de la ce, i la l·l (ela geminada), que és una variant de la ela.

Els dígrafs són grups de dues lletres que representen un únic so. La ny, la ll i la ss en són alguns exemples. Recordeu que els dígrafs gu, qu, ll i ny no es poden separar mai.

Conèixer bé l'abecedari us permetrà buscar més ràpid les paraules al diccionari.

Per últim, com ordenaríeu alfabèticament aquestes paraules: làser, lloro, locomota, llanterna, llumí? Recordeu que per ordenar alfabèticament un grup de paraules, cal fixar-se en la primera lletra del mot; si aquesta coincideix en tots dos mots, s'han d'ordenar per la segona lletra; si aquesta també coincideix, per la tercera, i així successivament.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

La veritat es que el alfabet sembla que no sigui dificil pero si et tens que aprendre com es va fer i tot aixó es molt dificil.
Pero si es tracta de dir l'alfabet
sencer de forma oral no es tan dificil.

Adeu!!!!

La profe de català de 1r B ha dit...

Això d'on venen les paraules "alfabet" i "abecedari" és només una curiositat. El que és important és saber quantes lletres té l'alfabet, què són els dígrafs i saber quins no es poden separar mai!